Als blijkt dat alles een keuze is

Door Charles Ruiters 11 juni 2020

Ik kom uit een ondernemersfamilie. Op jonge leeftijd was ik echter getuige van het failliet gaan van het aannemersbedrijf van mijn vader. Mijn zienswijze op ondernemerschap veranderde hierdoor. Op mijn 18e werd ik gestimuleerd om Civiele Techniek in Delft te gaan studeren en te gaan voor een vaste baan en carrière. Toch klopte er voor mij iets niet: ik had nog steeds een diepe wens in zelfstandig ondernemerschap. Een wens die ik onvoldoende kon invullen vanuit loondienst. Én ik wilde ‘iets sociaals’ doen, echt met mensen werken.

Het leven van anderen ‘lijden’

Een verlangen dat ik diep had weggestopt, omdat het voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving toen belangrijker waren dan het nastreven van mijn eigen wensen. Een van de dingen waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben, is dat ze het leven van een ander hebben geleefd. Ik was goed op weg om dat waar te maken.

Ik ben er voorstander van dat iedereen eens per 5 of 10 jaar een periode van bezinning neemt. Voor mij om te checken wat mijn juiste weg was. Ik nam mijn eerste bezinningsperiode echter pas na 20 werkjaren en was toen aardig op weg naar een burn-out. Tijdens een 3 maanden sabbatical werd mij duidelijk dat ik invulling ging geven aan mijn wens andere mensen te helpen om een leven vol leven te realiseren. Ik gaf mezelf 10 jaar om daar te komen. Het volgen van het Creative Consciousness curriculum in Zuid-Afrika bleek een mooie eerste stap.

Jezelf uit de gouden kooi bevrijden

Toch was de drempel nog te hoog om mijn goed betaalde baan (de gouden kooi) op te geven en in het diepe te springen. Ik behielp me in het eerste jaar na mijn sabbatical door naast het werk elke week zo’n 5 mensen te coachen als Bewustzijnscoach. Totdat ik werd geconfronteerd met een acute galblaasontsteking. Pas toen besloot ik 100% te gaan voor mijn diepe wens: ondernemer worden in het supporten van mensen.

In 2011 begon ik – samen met Joris Swinkels – aan het bouwen van Creative Consciousness Nederland. Niet iedereen was even enthousiast over mijn keuze: vrienden en familie zeiden dat loondienst beter & veiliger was: “Denk aan je pensioen”; “Wat als het mislukt”. Mijn grootste drive in het begin was om iedereen het tegendeel te bewijzen: Dit moest een succes worden! Ik offerde de eerste jaren veel van mijn vrije tijd hieraan op.

Avondeten na het avondeten

In de aanvangsjaren waren de kosten hoger dan de baten. Het was even pijnlijk toen ik mezelf nauwelijks salaris kon betalen. Mijn werkweek was 7 dagen met af en toe tijd voor de familie. Het moeilijke was dat men thuis al niet meer op mij rekende voor het avondeten. Toen we daarover samen serieus in gesprek gingen, werd mij duidelijk dat ik niet in de praktijk bracht wat we trainen.

Preach what you practice

Tijd voor een echte ommezwaai. En dan blijkt opeens dat alles een keuze is. Van de ene op de andere dag besloot ik niet meer te werken in het weekend. Ook ’s avonds geen afspraken meer te maken. Mijn beloftes met mijn vrouw en kinderen na te komen. In de rust en ruimte die hierdoor ontstond, kwamen oplossingen vanzelf. Een daarvan was mijn zus Marielle. Sinds 2017 trekken we samen op. Eind vorig jaar zijn we samen uit CCNL gestapt en supporten we elkaar nu in invulling geven aan ieders eigen droom.

Als coach bijdragen aan een veranderende wereld

Het accent ligt voor mij in het een-op-een coachen. Daarnaast werk ik samen met mensen die coachende communicatie als uitgangspunt nemen in hun trainingen. Nieuwe ontwikkelingen dienen zich ook alweer aan. Door Corona ontstond een lang gekoesterde wens om een 3-daagse bewustzijn training voor jongeren te lanceren. Een doelgroep die ik vanuit mijn coaching begrijp en ken. In de training leren ze op een bewuste manier met uitdagingen, zichzelf en de omgeving op te gaan.

“Wat ik nu doe, voelt niet als werken, dit is elke dag wakker worden met een glimlach omdat het aansluit bij wie ik ben en wat ik echt vanbinnen wil. Ik weet waarom ik doe wat ik doe.”

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen