Awareness creëren voor depressie

Door Charles Ruiters 23 april 2020

Thijs van Holthuijsen sprak mij en 400 anderen tweeënhalf jaar geleden toe op de begrafenis van Jeppe. Jeppe was een van zijn beste vrienden. Was, want Jeppe is uit dit leven gestapt – hij was net 25 geworden. Jeppe was talentvol, geliefd, sociaal en inlevend – en hij had last van depressie. Daar schaamde hij zich voor – weinig mensen wisten hiervan. Jeppe durfde er niet over te praten, hield het liever geheim. Het was dan ook een shock toen ik hoorde dat Jeppe door zelfdoding om het leven was gekomen.

Een op de zeven mensen heeft last van depressies. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal het binnen tien jaar de nummer een ziekte van de wereld zijn. Met de komst van het coronavirus zal dit mogelijk sneller werkelijkheid zijn! Niet iedereen die lijdt onder een depressie praat hierover. De drempel om voorbij de schaamte te komen om te vertellen ‘dat het niet goed met je gaat’, mag helemaal verdwijnen. Daarom juich ik het initiatief van Thijs toe: ‘paddle against depression‘. Het is een van de vele voorbeelden waarbij jongeren er zijn voor elkaar. Ook @ease is zo’n voorbeeld, ander vormen van hulp vind je in mijn blog: ‘alle jongeren zijn gelukkig, behalve ik’.

Ik wens voor degene die last heeft van depressie, stress, somberheid, eenzaamheid of die suïcidaal is, om dit bespreekbaar te maken. Deel het met mensen die dicht bij je staan. Vraag hen om oprecht te luisteren. Stap over je drempel heen en loop bijvoorbeeld binnen bij organisaties als @ease.

“Je bent niet alleen als het minder goed met je gaat”

Praten helpt. Het lucht op. Het maakt je sterker. Het kan ervoor zorgen dat je problemen niet groter worden. Het is belangrijk om op tijd hulp of support te zoeken. Dat mag gewoon.

Thijs wil dat depressie bespreekbaar wordt. Om depressie onder de aandacht te krijgen zal hij 13 juni a.s. 42 km gaan peddelen op een surfplank. Hiervan wordt o.a. een documentaire gemaakt. Je zou mij een groot cadeau geven als je de actie van Thijs financieel steunt.

Tot slot:
Mocht iemand met je delen dat ‘het even niet zo goed gaat’, ben dan iemand die luistert, die ontvangt zonder gelijk iets te willen fixen, oplossen of adviseren. Luister en ontvang de ander zonder oordeel, ben er voor de ander.

Ik ben er ook voor jou.

Hartengroet, Charles

 

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen