Ik hoef het niet in m’n eentje te doen…

Door Charles Ruiters 30 juni 2020

De afgelopen periode heb ik enkele jongeren een-op-een mogen coachen. Ze varieerden in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. Het is mooi dat ook mensen op jonge leeftijd om passende hulp vragen. Maar het is niet een vanzelfsprekendheid. Als het niet goed met je gaat, is er een voelbare drempel dit bespreekbaar te maken. Voor de jongeren die ik begeleidde, zag je niet aan de buitenkant dat er iets onprettigs in hen omging. Echter net als vele anderen, ervoeren ze bijvoorbeeld stress, weinig zelfvertrouwen, onvoldoende focus en helderheid, hadden ze last van te veel piekeren, onzekerheid of wisten ze zich geen raad hoe te voelen of om te gaan met hun emoties.

Twee zaken die hier van belang vindt, stip ik kort aan:

‘het meest persoonlijke is het meest universeel’, zie hiervoor mijn vorige blog

én

‘je hoeft het niet in je eentje te doen’.

Je hoeft het niet in je eentje te doen

Door over de drempel te stappen, voorbij afkeurende pieker gedachten, maak je de weg vrij voor nieuwe oplossingen. Hulp vragen getuigt van verantwoordelijkheid nemen voor je situatie en erkenning van jezelf over wat er in je omgaat.

Het is jezelf de kans geven om het verhaal of drama waarin je vastzit, van op een afstand te gaan bekijken. Erkennen wat er is, het ‘goede’ en ‘het niet zo goede’. Beide kanten mogen er zijn, zonder oordeel. Als je dat kan, komt er ruimte voor een ander verhaal. Coaching helpt hierin.

Inzoomen

Een coach zoomt bijna nooit in op het verhaal zelf. Als dat wel gebeurt, dan zoeken we oplossingen in het verhaal, terwijl je daar juist vanaf wilt. Inzichten ontstaan door de context van waaruit je het verhaal in stand houdt, te onderzoeken. Of wat zit eronder? Wat maakt dat jij jouw wereld ziet op jouw manier? Je ervaart hoe het is om bewust uit je verhaal, je gedachten spinsels en pieker-gedachten te gaan. Dan ontstaat er ruimte voor inzichten die voor blijvende verandering, nieuwe ervaringen en een nieuwe context zorgen.

De mogelijkheid om anders te kiezen

Onderzoek heeft aangetoond dat geluk en well-being niet afhangen van je omstandigheden. Het hangt af van de mate waarin jij verantwoordelijkheid neemt voor je situatie. Je ‘poor me’, de ‘people pleaser’, of ‘ik moet van alles’ en andere diepe overtuigingen zitten in jou. De verhalen die je vanuit deze overtuigingen aan jezelf vertelt, creëren je omstandigheden en bepalen je leven. Wat wordt er mogelijk als je voorbij bijvoorbeeld je ‘poor me’ gaat? Of in zelfvertrouwen stapt? Of een passende balans houdt tussen stress en ontspanning?

Vandaag keek ik samen met een van de jongeren terug op de reis die ze tijdens onze 6 sessies had afgelegd: “Ik was niet meer in balans met de wereld om me heen en de rollen die ik daarin vervulde. Door de coaching ben ik veranderd, waardoor ik de wereld nu anders ervaar, op de door mij gewenste manier. Terwijl ‘daarbuiten’ eigenlijk niet zo veel anders is. Mijn ervaring is anders, omdat ik vanuit een nieuwe context, versie 2.0, leef en beleef.”

Overweeg je serieus coaching of heb je interesse in de training ‘Ik maak mijn dag bijzonder?’, kies dan wat juist is voor jou en neem contact met ons op. Of plan een gratis coachsessie en ervaar zo wat bewustzijns-coaching jou oplevert.

Fot van Joshua Coleman op Unsplash

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen