Luisteren door een bril

Door Charles Ruiters 15 juli 2020

Luisteren is voor een coach een onmisbare competentie, maar feitelijk zou elk mens in staat moeten zijn om te luisteren. Luisteren is veel meer dan horen wat de ander zegt. Je kunt horen wat ik zeg en toch niet luisteren. Horen wordt pas luisteren als je bewust kiest om ‘gegevens’ te ontvangen.

Hoe vaak luister je echt?

Als mijn vrouw me vertelt over hoe haar dag is geweest, dan hoor ik haar wel maar luister ik niet!

Stapelgek op jou

Toen ik echter net stapel verliefd was op haar, was de kans groot dat ik echt luisterde! Ik wilde haar leren kennen, was nieuwsgierig, aanwezig en met al mijn aandacht bij haar.

Echter met mensen waar we al een tijdje mee samen zijn, die horen we wel, maar dat wat verteld wordt ‘klinkt’ bekend, past binnen het beeld dat we van de ander hebben. Dit beeld of de bril waardoor gegevens ontvangen worden, staat écht luisteren in de weg.

Het is dus de moeite waard te ontdekken vanuit welke beeld jij de ander ontvangt. Er zijn algemene concepten bijvoorbeeld die vrouwen kunnen hebben over mannen: “hij wil maar een ding!” of “hij zal nooit zijn emoties tonen”. Of omgekeerd mannen over vrouwen: “vrouwen zijn klagende wezens!” of “vrouwen praten te veel”. Je onderbewustzijn filtert de informatie zodanig dat het past binnen je concepten. Om echt te luisteren zal je je bril(len) moeten afzetten of vervangen.

Ik hoor alleen wat ik al weet

Als je bijvoorbeeld een intieme relatie wenst, maar je luistert vanuit ‘mannen willen maar een ding’, dan wordt het lastig. Zeker als je je hiervan niet bewust bent. Je hoort nl. alleen dat wat hierbinnen past. Om echt te luisteren zal je dus eerst bewust worden van de bril waardoor je die ander ontvangt. Om vervolgens deze bril te vervangen door eentje die je relatie of het gesprek dient. En die je dus in staat stelt om echt te luisteren. In het voorbeeld van de wens voor een intieme relatie zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen: ‘mannen hebben het beste voor met vrouwen’. Door bewust te kiezen welke bril je voor dit gesprek wenst op te zetten, ben je in staat te luisteren voorbij dat wat jij denkt te weten.

“Vanuit welke bril luister jij naar anderen?” (bijv. naar je partner, kinderen, collega, baas, vriend, ouder)

Je hoort de boodschap volledig als je een bril draagt die echt luisteren mogelijk maakt. Vergeet wat je weet van de ander en ben steeds weer als ‘die eerste keer’: oprecht nieuwsgierig en aanwezig.

Foto door Vishnu Prasad op Unsplash

Twee jaar geleden schreef ik een bijpassend blog coaching is van mens tot mens.

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen