Het is niet eerlijk

Door Charles Ruiters 15 juli 2020

Sinds maart dit jaar coach ik een aantal mensen met de diagnose Parkinson. Dit is onderdeel van een pilotstudie met ondermeer het Radboudumc en Sentias.nl. Doel van het project is de waarde van een Parkinson Bewustzijnscoach en de impact van holistische en laagdrempelige coaching te zien bij mensen met de diagnose Parkinson.
De interventie groep bestaat uit 20 deelnemers die coaching ontvangen en een controle groep van 20 deelnemers (mensen met Parkinson) die geen coaching ontvangen. Deelnemers krijgen twaalf coach sessies aangeboden.

Het overkomt me

Het thema dat een aantal maal aan bod kwam, is ‘accepteren’ – kunnen zijn met wat is, zonder oordeel. Parkinson overkomt je, heeft impact op je fysiek-mentale mogelijkheden en beïnvloedt het leven van mensen dichtbij. Wat gebeurt er als je niet wilt of kunt zijn met het feit dat je de diagnose Parkinson hebt gekregen? In eerste instantie negeer je het, druk je het weg, wil je het niet weten. Daaronder echter zit ook angst, bijvoorbeeld de angst dat Parkinson leidend wordt in alles wat je nog wel of niet kunt. Het bepaalt je leven en ontneemt je de regie. Je voelt je als een slachtoffer die geen uitweg ziet naar hoe het anders kan. Als je het anders wilt, kan coaching daarbij helpen.

Gegijzeld door Parkinson

Parkinson is een chronische ziekte en gaat niet meer over. De symptomen gijzelen als het ware je lichaam. Door medicatie word je tijdelijk bevrijd waardoor je dingen kunt doen die je wilt doen. Tot je opnieuw in gijzeling wordt genomen.

Vanaf het moment dat iemand zich openstelt om de diagnose Parkinson te accepteren, komt er ruimte om de emoties, woede, frustraties, vervlogen dromen, schaamte en teleurstelling de ruimte te geven. Dat maakt de weg vrij naar een leven met Parkinson. Je accepteert de momenten dat je niets of weinig kunt (gegijzeld bent) en wacht op de tijdelijke bevrijding. Dan kies je wat wel nog kan en zet je stappen in wat voor jou belangrijk is. Je communiceert erover en betrekt anderen bij je plannen. Je vraagt hulp bij het behalen van nieuwe ideeën. En je ziet in dat alles in een tempo mag gaan dat bij jou en je situatie past. Oude ideeën worden losgelaten waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe. Je leert leven vanuit jouw unieke wereld. Je maakt je steeds minder druk over wat anderen van je denken. Het glas is halfvol. En als er dagen zijn dat je fysiek of mentaal tot weinig of niets in staat bent, dan geef je dat ruimte. Je leert te zijn met wat is – ook als je het in dat moment liever anders had gezien. Je weet dat dit moment (ook) weer voorbij gaat.

Wat als accepteren van wat is, zonder oordeel of verwachting, het startpunt is naar kijken voorbij je gedachten en gevoelens?

Wat zou je willen zien in je leven als JIJ bepaalt en niet Parkinson?

De pilotstudie loopt nog tot en met september 2020 waarna het kwalitatieve onderzoek wordt afgerond. Als hieruit de toegevoegde waarde van een Parkinsons Bewustzijnscoach blijkt, zal worden gekeken hoe hieraan invulling kan worden gegeven.

Foto van Katie Moum op Unsplash

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen