Provocerend en ontlokkend coachen!

Door Charles Ruiters 23 juni 2020

Provocatief Coachen als titel interpreteerde ik als Provocerend Coachen. Een manier van coachen geheel anders dan mijn manier. Het komt van ‘provocare‘ dat ontlokkend betekent. Dat vond ik wel een passende benaming en mijn interesse in de gelijknamige workshop was gewekt. Ik wilde het zelf ervaren en ermee aan de slag gaan.

Alles in twijfel trekken…

Provocatief coachen heeft haar eigen stijl van coachen waarin er ruimte is om te overdrijven, bewust verkeerd te luisteren, vragen te stellen die wellicht niets met het coachdoel te maken hebben en waarin de coach alles mag en kan zeggen. Dit gaat zelfs tot ‘bewust oordelen’, sturen of bijvoorbeeld alles in twijfel trekken wat de cliënt zegt of zoekt. Dit provocerende maakt de cliënt torendol, zodat deze uit het hoofd gaat en afdaalt naar zijn gevoelens en hart. Net als bij traditionele coaching is het doel ook hier om diep te gaan. De manier waarop dit gebeurt kan confronterend, spiegelend, lachwekkend en ook hard zijn. Als workshop prachtig om te ervaren en te onderzoeken hoe dit past binnen mijn manier van coaching.

Wat als alles mag?

Zoals bijvoorbeeld over het zetten van heldere veilige kaders waarbinnen alles mag ontstaan – een context die de mogelijkheid omvat om de confrontatie aan te gaan. Waarbij je taalgebruik en non verbale expressie de ander letterlijk wakker schudt. Een energie die wat mij betreft past in elke coaching sessie en die ik ‘liefdevol confronteren‘ noem. Jezelf riskeren dat de cliënt je niet leuk vindt! Of zoals iemand het verwoordde: ‘soms kost het 20 seconden van ‘insane courage’ om het dan toch te zeggen’. Want het gaat erom dat de cliënt de stappen zetten die hij wenst te zetten. En zonder wrijving, geen glans.

De basishouding van een provocatieve coach bevat 3 elementen: warmte, humor en uitdaging. Warmte als basis voor het contact. Humor voor relativeren en ontlading. En uitdaging bedoelt om je in beweging te krijgen. Uitdaging vanuit provocatief coachen gebeurt vooral doordat de coach zijn impulsen volgt, een tegenstroom creëert en zichzelf permissie geeft te zeggen wat hij denkt en vindt. De ander echt uit zijn tent lokken en zo vraagtekens zet over hoe hij de werkelijkheid waarneemt.

Binnen Provocatieve Coaching zijn er een aantal principes, zoals:

Het meest persoonlijke is het meest universeel

Deze deed me denken aan het programma ‘over de streep’ – je denkt soms dat je de enige bent die iets bijzonders of confronterend heeft meegemaakt. Vaker dan niet, blijkt dat bijna iedereen zoiets (van dichtbij) heeft ervaren. Je bent geen uitzondering, echter daar kom je pas achter als je er over in gesprek gaat.

Mensen zijn veerkrachtiger dat ze lijken

Niets is onmogelijk en ook hier geldt dat je alles bespreekbaar maakt. Ook fouten maken mag, het is een kans om te leren en persoonlijk te groeien. Daag jezelf uit, ga uitdagingen aan en pakt het anders uit, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Een beetje wantrouwen is gezond

Mensen zijn snel geneigd te zeggen dat ze iets gaan doen, waarbij de uitvoering daarvan vaak wordt uitgesteld of helemaal niet uitgevoerd. Verandering en ander gedrag ontstaan door het anders te gaan doen. Een beetje wantrouwen van de coach kan net datgene losmaken in de ander om het dit keer juist wel te doen. Door die extra push, ga je voor een nieuwe ervaring. Je gaat voorbij het verhaal dat je ervan in je hoofd gemaakt hebt. Velen zitten vast in hun verhaal waar ze niet blij van worden. Durf weer te dromen en ga weer leven. Nog een uitspraak die me bijbleef was ‘Leven is dromen, durven doorzetten!’. Met een beetje wantrouwen vanuit de coach, worden je dromen wellicht toch nog werkelijkheid.

Ik ben door de workshop scherper geworden in mijn coach vragen Ik daag de ander weer meer uit en reageer soms in mijn coaching vanuit de context van provocatief coachen. De ander helpen om zijpaden en omwegen te verlaten en de kern bloot te leggen. Met als doel om daar te komen waar jij wil zijn.

Dank je wel Bregje Bullens voor het verzorgen van je workshop – met veel humor, inspirerende voorbeelden en uitdagende opdrachten. En dank je wel Associatie voor Coaching voor het wederom verzorgen van een mooie workshop waarin ik mijn professionele coaching wederom een boost gaf.

Foto van  Koshu Kunii op Unsplash

Voor de leesbaarheid schrijf ik mijn blogs vanuit ‘hij’. Hier wordt tevens ook ‘zij’ of ‘genderneutraal’ bedoeld.

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen