De docent is coach

De docent is coach

Haal het beste uit de ander

'De docent is coach' verandert je relatie tot de studenten

Resultaat van het volgen van het traject

Als je dit programma gevolgd hebt, kies je in gesprekken met studenten de coachende aanpak. Vanuit een coachende ‘mindset’, houding en efficiënte communicatie zet je de student in beweging om het gewenste doel te bereiken. Je zorgt dat hij zijn eigen antwoorden vindt. De student is geïnspireerd en gemotiveerd om zelfstandig, in overleg met jou als coachend docent, stappen te kiezen en te zetten in de richting van de benodigde persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap waar de opleiding voor opleidt.

Lees meer

Je integreert na afronding van het traject je coachvaardigheden in je docentschap. Je zet de student op een duurzame manier aan om zijn eigen leerproces ter hand te nemen. Je ervaart wat het oplevert voor jezelf en voor de student als je studenten vanuit een coachende houding begeleidt. Je krijgt en houdt de student in beweging en je hebt daarbij zelf losgelaten wat hierbij in de weg zit. Je hebt de kracht ervaren van coachend communiceren en weet dit ook op anderen toe te passen. Je volgt de student in zijn of haar leerproces en geeft de regie over het leerproces met vertrouwen over aan de student.

Inklappen

Voor wie?

Je bent deskundig op je vakgebied en het beroep waar je voor opleidt en als docent ben je deskundig op het gebied van (hbo, universitair) onderwijs en didactiek en weet je wat het docentschap in je organisatie inhoudt. Je wilt je coachvaardigheden (door)ontwikkelen. Je bent in staat de geleerde inzichten en concepten zelfstandig te integreren in je docentschap en toe te passen in je werksituatie.

Je staat zelf open voor coaching en erkent de kracht ervan. Je hebt op je school voldoende coachende gesprekken met studenten om je coachvaardigheden te oefenen.

Agenda

 • 29sep
  De docent is coach | Module #129 september t/m 01 oktober 2021MaastrichtAanmelden
 • 17nov
  De docent is coach | Module #217 t/m 19 november 2021MaastrichtAanmelden

Anderen over de docent is coach opleiding:

Een programma met grote impact op mijn bewustzijnsontwikkeling. Met liefde en in een veilige omgeving mogen 'spelen' met de coach-tools én telkens de uitnodiging om uit mijn comfort zone te gaan. Was prachtig en intens.

Noah

Ik ging erheen om 'coachingstechnieken' te leren, maar vat nu dat 'de docent is coach' veel meer is. Het is een manier van leven. Enorm inspirerend, een 'roller coaster' af en toe qua emoties, enorm bevrijdend.

Emma

Wanneer je denkt ik hoeft niets meer te leren, ik hoef niet meer te groeien, ga dan toch maar eens uit je comfort zone!

Tess

De 'docent is coach' gaf me de tools en het vertrouwen mijn eerste 'vlieguren' als coach in te gaan en heeft me laten groeien in mijn 'coach-zijn' en bewustzijn

Sam

Het is een verrijking en alles wat je hier leert, kun je toepassen in je leven en werk waardoor jij en anderen alleen maar groeien!

Sophie

Onze uitgangspunten

Wij gaan ervan uit dat de student antwoorden op veel van zijn vragen in zich heeft. Als docent zorg je er door middel van je coachvaardigheden voor dat de student zich bewust wordt van deze antwoorden. Dat hij in actie komt om gewenste doelen te bereiken. De student creëert zo zijn (lerend) leven. Als 'de docent is coach' ondersteun je hem om zich persoonlijk en vakinhoudelijk zo te ontwikkelen dat hij zo goed mogelijk is opgeleid voor het beroep.

Lees meer

'De docent is coach' coacht vanuit de mindset van het 'niet weten' en oprechte nieuwsgierigheid. Van hieruit stel je open vragen. Je vult niets in, hebt geen aannames en onderzoekt wat de ander al weet. Je leert communiceren als een coach en je weet anderen te inspireren. Je geeft vertrouwen en breidt je kennis uit door te luisteren en door open vragen te stellen.

Ons programma sluit aan op drie psychologische basisbehoeftes van studenten: autonomie, competentie en verbondenheid. Je leert behoeftes te identificeren, toont oprechte interesse, hebt aandacht en geeft betekenisvolle uitleg. Je bent in staat om te verbinden met en je in te leven in de ander.

Inklappen

Worstel je ook..

Met vragen als:

"Hoe zet ik de student in beweging in de gewenste richting?"

"Hoe stimuleer ik betrokkenheid van de student bij de inhoud van het onderwijs, bij zijn eigen leerproces en voor zijn of haar latere beroep of vak?"

"Hoe kan ik de student zodanig coachen dat het ook bij mij past?"

Vraag je jezelf..

Ook weleens:

"Hoe stimuleer ik eigenaarschap, eigen regie, autonomie en vakmanschap bij de student?"

"Hoe ga ik om met dilemma’s tussen 'afstand-nabijheid', 'sterke-minder sterke sturing' of 'begeleiding, inhoudelijke-procesmatige sturing of coaching'?"

"Wat mag ik loslaten en hoe doe ik dat?"

Pieker je over..

"Hoe sluit ik aan bij de student waar hij op dat moment is (mentaal, fysiek, emotioneel en cognitief)?"

"Hoe stimuleer ik actief leren en intrinsieke motivatie?

"Wat doe ik als de student vastloopt en een sterk beroep op mijn advies en hulp doet?"

Veelgestelde vragen

Over deze training

De opleiding

Bewustzijn als sleutel tot persoonlijke groei en zakelijk succes. Onze opleiding 'De Docent is Coach' is echt uniek. Mensen behalen excellente resultaten niet alleen met hun vaardigheden, maar vooral ook door wie ze zijn. Onze opleiding geeft daarom net zoveel aandacht aan de groei van je coach 'zijn' als aan de groei van je coach 'doen'.

Module 1

2,5 dag

Doel Overall persoonlijke doelen
Coaching Wat is coaching?
Gereedschap Context voor top prestaties
Empoweren van onszelf en anderen
Komen van 'niet weten'
Krachtige vragen stellen
Luisteren
Opbouw gesprek
Praktijk Eerste coaching praktijk & ervaring
Brug Brug slaan naar volgende module

Module 2

2,5 dag

Helpen Coaching versus helpen
Competencies Coaching competenties
Energie Coaching Energie
Gereedschap Integriteit
Vatten
Verbinden
Completen en ruimte maken voor 'zijn'
Praktijk Coaching praktijk ervaring

De investering

€ 2750,- excl. btw.

Dit is per persoon bij deelname op onze trainingslocatie Titanenhof 15 in Maastricht op een van de data aangeduid in onze kalender.

Dit is inclusief alle plenaire, coaching en mentor sessies, alle cursusmaterialen en catering tijdens de modules. Niet inbegrepen zijn reis- en verblijfkosten.

In-company

De investering voor in-company is maatwerk.

Hoe deelnemers zich voelden na afloop

 • OnderzoekendIk benader anderen vanuit nieuwsgierigheid.
 • VragenIk stel meer vragen, geef minder advies.
 • LuisterenIk luister met oprechte aandacht.
 • AanwezigheidIk ben present en ben er voor de ander.
 • OnvoorwaardelijkIk ontvang de ander zoals hij is zonder oordeel.
 • VattenIk vat mijn gesprekspartner.
 • BewustIk ben me gewaar en ga voorbij belemmerende gedachten.
 • VerbindenIk ga voor connectie met de ander.
 • CoachingCoaching is een manier van leven.
 • ContextIk benader de ander vanuit de grootsheid die de ander is.
 • BeschikbaarIk heb vertrouwen dat ik het kan.
 • CompassieIk vraag het beste van je, terwijl ik verbind met wat je voelt en doormaakt.
 • NieuwsgierigIk heb oprechte interesse in wie je bent en wat je beweegt.
 • IntegriteitIk kom mijn afspraken op tijd na

Ik werk samen met

Gertine Fornerod

Gertine Fornerod

ACC Coach & Trainer
Als coach geniet ze ervan als mensen verder komen in hun bewustwordings- en ontwikkelingsproces. Het is mooi om te zien dat mensen dan hun unieke kracht ontdekken en hun hele potentieel gebruiken. Heeft ervaring als zelfstandig onderwijskundig adviseur voor Hogescholen en Universiteiten.

Laatste blogs

Wat ik je wil meegeven

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Vanochtend kreeg ik een leuke email: “Beste Charles, via de ‘NL leert door’ regeling ben ik op zoek gegaan naar een coach. Ik kwam je

Luisteren door een bril

Luisteren is voor een coach een onmisbare competentie, maar feitelijk zou elk mens in staat moeten zijn om te luisteren. Luisteren is veel meer dan

Het is niet eerlijk

Sinds maart dit jaar coach ik een aantal mensen met de diagnose Parkinson. Dit is onderdeel van een pilotstudie met ondermeer het Radboudumc en Sentias.nl.

Schermafdruk 2019-09-15 23.21.35

Eerst meer informatie?

Neem contact op!

Wil je eerst even contact voordat je kiest voor coaching of een training? Dan staat Marielle (mijn zus) voor je klaar, bij haar kun je met al je vragen terecht. Mail haar of boek een belafspraak van 30' (gratis en vrijblijvend natuurlijk) met haar. Dan belt zij jou op het door jou gewenste dag en tijdstip. Ook kun je haar benaderen als je eerst een offerte wenst te ontvangen voor coaching of een training.

Bekijk hieronder het visitekaartje in video van Marielle:

IMG_7015