Voorbij ‘ik kan het niet’

Door Charles Ruiters 13 mei 2020

Je stem gebruiken om spelenderwijs met authenticiteit, kracht, verbinding en zichtbaarheid bezig te zijn. Deze inleidende zin verleidde me om deel te nemen aan een workshop van Lotte Verhoeven bij de Associatie voor Coaching.

Laat je horen

Je stem heeft een eigen uniek geluid en is verbonden met je adem, je lijf en chakra’s. In de workshop wordt je stem en je stem-uitingen als spiegel gebruikt om jezelf te verdiepen in thema’s die voor jou belangrijk zijn. De stem is ook wat je verbindt met anderen met als doel informatie uit te wisselen, relaties te hebben en uiting te geven aan je toekomst. De uiting van je stem geeft een indruk van de status van je chakra’s. Er is dus veel te ontdekken als we met onze stem gaan werken.

Aan de workshop namen 15 mensen deel. Voorafgaand schreef iedereen persoonlijke leerdoelen op. Je werd ook gevraagd om je voornemen en intentie bewust te kiezen. Ik koos als doel: wat is er nodig om tijdens interactie mijn stem, volume en energie af te stemmen op de situatie? Met de onderliggende intentie om honderd procent te participeren, uit mijn comfort zone te stappen en me te laten horen en zien.

Ik kan niet zingen

We begonnen eerst met aarden, bewust ademhalen en na zo’n twintig minuten met stem-uitingen. We stonden in een cirkel, waardoor iedereen elkaar kon zien. Een van de stem-uitingen was zingen. ‘Ik kan niet zingen’ was de gedachte die gelijk opkwam. Niet alleen bij mij kon ik merken aan de reacties uit de groep. Het resultaat was echter verbluffend. Tijdens het samen zingen lukte het velen om beperkende gedachten los te laten, waardoor het zingen zelf centraal kwam te staan. Het bleek dat we samen aardig konden zingen. Net als in de coaching, ervaarde ik wat er mogelijk wordt als ik focusop het gewenste resultaat in plaats van te blijven hangen in ‘ik kan het niet’.

Oer-stem

De laatste oefening werd gevraagd om je oer-stem te laten horen. Ik noem het oer-stem, het is het geluid dat je voortbrengt als je alles loslaat en volledig opgaat in jezelf uiten via je stem. Dit werd individueel gedaan. In de expressie van je oer-stem worden beperkingen, spanningen, blokkades, angsten die in de weg staan, zichtbaar. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid om persoonlijk te groeien. Je werd uitgedaagd om hiermee aan de slag te gaan – met verbluffende resultaten: je oer-stem uiten vanuit een diepe verbinding met jezelf. Ik ging als laatste –  ik had last van ‘het oordeel van de ander’ en ‘ik wil het goed doen’. Daar wist Lotte me snel vanaf te krijgen waarna er bij mijn tweede poging een diepe bas stem galmde waarbij zelfs de ramen trilden. Heerlijk en bevrijdend!

Mezelf blijven uitdagen

Wat ik meeneem uit de workshop is het omarmen van de vrijheid die ontstaat als ik alle belemmeringen loslaat en focus op het gewenste resultaat. Ook de impact van bewust, ontspannen ademhalen. En de ervaring van voorbij gaan aan wat ik denk te kunnen. Door te kiezen deel te nemen aan deze workshop, werd ik uitgedaagd. Alleen bij uitdagingen worden beperkende gedachtes en patronen zichtbaar. Ik blijf mezelf uitdagen. En ik zal jou ook uitdagen ;-).

Welke uitdaging ben jij aangegaan die een mooie impact had op wie je bent geworden?

Waarin daag jij mij uit?

Harte groet, Charles

P.S.: De workshop is onderdeel van een jaarprogramma dat ik volg bij Associatie voor Coaching met als doel steeds beter te worden in mijn vak. Om als coach ‘professioneel’ te blijven, onderhoud ik mijn coachende vaardigheden. Ik doe dat in dit jaarprogramma samen met andere goed opgeleide coaches. Met hen spar ik, heb ik intervisies, doe ik nieuwe kennis op. Samen werken we ook aan de ontwikkeling van het vak van de coach. Het is een van de manieren die ik gebruik om scherp te blijven op mijn vakgebied.

Gratis ontwikkeladvies & coaching

Door Charles Ruiters 7 augustus 2020

Verder lezen